Welk isolatieproduct wordt gebruikt in de Poujoulat rookkanalen?

30/06/2020 - Advies

Waarom geïsoleerde rookkanalen gebruiken?
Conform de geldende regelgeving moet u verplicht gebruik maken van een geïsoleerd rookkanaal voor elke oversteek van verdiepingen, plafonds, kapconstructies en in de dakuitgang. 
Bovendien hebben metalen rookkanalen het voordeel dat ze licht zijn, gemakkelijk te monteren, duurzaam, veelzijdig in gebruik...

 

Hoe worden de geïsoleerde Poujoulat kanalen gebouwd?
De geïsoleerde kanalen zijn samengesteld uit twee metalen wanden waartussen isolerend materiaal werd geïnjecteerd. Deze isolatie wordt volstrekt homogeen verdeeld en laat geen enkele ruimte ongeïsoleerd. 

Welk isloatieproduct wordt gebruikt in de Poujoulat-kanalen?
De geïsoleerde dubbelwandige producten uit het Poujoulat-gamma zijn gevuld met rotswol van hoge densiteit in bulk. Dit product vormt geen risico's voor het organisme (in tegenstelling tot keramische rotswol dat kankerverwekkend is) en biedt een hoog veiligheidsniveau. In het kader van de ISO-norm wordt deze wol zeer regelmatig getest en met bijzondere zorg geselecteerd. 
Rotswol behoudt zijn mechanische eigenschappen bij de hoogste temperaturen. Het smeltpunt bevindt zich boven 1000 °C en de stof brandt niet. Deze kenmerken dragen bij tot de verbetering van de prestaties met betrekking tot vuurvastheid en warmte-isolatie van de bouwelementen zoals branddeuren, scheidingswanden, buizen, plafonds, geïsoleerde rookkanalen…

Is rotswol giftig?
Rotswol vertoont buitengewone prestaties met betrekking tot zijn reactie op vuur. In het bijzonder geeft rotswol geen giftige dampen af. De klassering F (F0 tot F5) geeft een beoordeling van de dichtheid van rook en van de giftigheid van gassen gegenereerd door de materialen als ze verbranden. De klassering F0 wordt toegekend aan materialen die slechts heel weinig giftige dampen afgeven. (Bron: Rockwool) 

Hoe worden de risico's in verband met isolatiematerialen geclassificeerd?
Volgens de nieuwe classificatie van het IARC(International Agency for Research on Cancer) zijn minerale isolatieproducten (glaswol, rotswol ...) ondergebracht in groep 3, met andere woorden "stoffen die niet kunnen worden geclassificeerd voor wat betreft hun cancerogeen karakter voor de mens".  De isolatiematerialen gebruikt door Poujoulat zitten uitsluitend in deze groep 3 en vormen dus geen enkel risico voor de mens.

Wat moet er allemaal worden gecontroleerd bij de aankoop van een rookkanaal? 
De aard van het materiaal moet overeenkomen met het type apparaat en de verbranding, bijvoorbeeld: de plaatsing van schouwkanalen voor inzethaarden of haarden gebeurt met inox 316 of gelijkaardig. De traceerbaarheid: het product moet een etiket dragen en duidelijke gegevens bevatten over de mogelijke gebruiksmogelijkheden, de richting van de rook, de norm met betrekking tot het product en een codering waarmee het product kan worden opgevolgd (traceerbaarheid van de productie-eenheid). De kwaliteit: controleer zeker of uw product afkomstig is van een bekende fabrikant die ook een adviesdienst en dienst na verkoop aanbiedt. Een tienjarige garantie is een belangrijk plusplunt en blijk van degelijkheid.

Meer weten over het dubbelwandige rookkanaal Therminox

Meer weten over het driewandige rookkanaal Efficience

Andere artikels

Meer artikelen