Hoe hoog moet mijn dakuitgang boven het dak uitsteken ?

30/09/2020 - Reglementering

Om problemen met de trek of zelfs de terugslag van uw houtkachel (kachel, inzetstuk, enz.) te vermijden, moet de rookgasafvoer minstens 0,40 m boven elk deel van het gebouw op minder dan 8 meter afstand worden geplaatst. Er moet dus rekening worden gehouden met mogelijke obstakels in de omgeving: grote bomen, straatlantaarns, ... die de rookafvoer kunnen verstoren.

Voor aangrenzende huizen geldt de regel: de twee dakuitgangen moeten over de nok van het hoogste huis uitkomen (de nok is de bovenkant van het dak).

Bij platte daken of daken met een helling van minder dan 15° moeten de openingen ten minste 1,20 meter boven het dak en ten minste 1 meter boven de opstand liggen wanneer de opstand meer dan 0,20 meter hoog is.

Moet de dop van de dakuitgang bij de metingen worden genomen?
Nee, het is de rookgasafvoer die belangrijk is. De afstand tussen de bovenkant van de nokkentegel en het niveau van de schoorsteenuitgang moet worden gemeten.

Moeten we altijd verder gaan dan de richel?
Er zijn schoorsteenpijpen waarvoor het niet verplicht is om de nok te overschrijden. Dit zijn Efficience en PGI kanalen, ontworpen voor luchtdichte toestellen, d.w.z. dat de verbrandingslucht van buiten het gebouw wordt aangezogen.


Meer informatie over Efficience


Meer informatie over PGI

Tot slot, zorg ervoor dat u de richtlijnen opvolgt en informeer u over de verschillende aanbevelingen en regels. Naast de hoogte zijn er regels met betrekking tot de nabijheid van openingen (ramen, deuren, enz.). Dit zal het onderwerp zijn van toekomstige artikelen.

Andere artikels

Meer artikelen